FAQ


TA BESLUTNINGER

HVA BØR JEG VURDERE FØR JEG KJØPER EN BABYSTOL ELLER ET BILSETE?

KONTROLLER AT PRODUKTET ER ECE R44/04-GODKJENT

Dette betyr at produktet de strenge europeiske sikkerhetsstandardene. Du kan også lese Stiftung Warentest, Which? og ADACs sikkerhetsvurderinger av de fleste bilseter.


FORSTÅ DE VIKTIGSTE FORMENE FOR BESKYTTELSE

Vi forstår at bilseter er komplekse Vi synes det er viktig at foreldre kan foreta informerte valg med tanke på barnets sikkerhet. Vi vil derfor vise deg noen de viktigste sikkerhetsfunksjonene du bør ta i betraktning ved kjøp av av bilsete.

Hva slags sikkerhetsseler følger med setet?
5-punkts sikkerhetsseler, 3-punkts sikkerhetsseler eller vanlig sikkerhetssele for voksne?
Forstå forskjellen mellom sikkerhetsselesystem og putesystem– og hvorfor vi i Britax kun bruker sikkerhetsseler.

Har setet avansert sidekollisjonsbeskyttelse?
Sidekollisjon er en av de vanligste kollisjonstypene

Har setet overlegen beskyttelse mot hode og nakke?
For å beskytte hode og nakke hos det sårbare barnet

Er setet bakovervendt?
Det er bevist at det er den tryggeste beskyttelsen under transport for de yngste (og påbudt for barn opptil 9 kg)

LES MER OM VÅR SIKKERHETSTEKNOLOGI


SJEKK OM BARNET DITT ER KLART FOR DEN NESTE GRUPPEN BILSETER

Av sikkerhetsgrunner bør du vente så lenge som mulig før barnet bytter til neste setegruppe. Vent til barnet har nådd vektgrensen, eller hodet har nådd toppen av setet. Dette er spesielt viktig for spedbarn, siden bakovervendte seter er den tryggeste måten å reise på. Tommelfingerregelen for når barnet bør bevege seg til neste setegruppe:

 • Barnet er for stort for en babystol fra gruppe 0+ når barnet overskrider vektgrensen og kan sitte uten hjelp, eller hvis hodet er høyere enn toppen av stolen.

 • Barnet er for stort for et bilsete fra gruppe 1 når den øvre kanten av setet er på høyde med barnets øyne, eller når barnet overskrider vektgrensen.

 • IKKE bruk et bilsete fra gruppe 2-3 for tidlig, da disse setene er bredere for å romme større barn. Barnets skuldre vil være for smale om barnet er for ungt, og sikkerhetsselen ikke vil tilby optimal sikkerhet. Barn kan derfor lett skli ut under beltet, spesielt når de sovner under reisen.

Barnets hode skal ideelt sett aldri nå høyere opp enn øverste kant av seteskallet. Dette er særlig viktig når du benytter en barnestol for spedbarn, slik at risikoen for hodekontakt med bilens interiør minimeres ved en ulykke. Tilbakelenings-vinkelen for våre bakovervendte barneseter (DUALFIX, MAX-FIX II, MAX-WAY, MULTI-TECH osv.) er mer oppreist enn for et gjennomsnittlig bæresete for spedbarn. Dette reduserer risikoen for at barnets hode skal komme i kontakt bilens interiør.

I tillegg får barnets kropp mer støtte fra et større område av setet, enn det gjør i en barnestol for spedbarn hvor barnet er i en flatere stilling. I våre bakovervendte barnesetemodeller kan barnet fortsatt benytte setet til barnet når oppgitt maksimalvekt, eller øyenivået er på linje med toppen av setetskallet/hodestøtten. Barnet vil normalt vokse ut av setet før ett av disse nivåene nås, siden barnets skuldre ikke lenger får plass under høyeste posisjon av hodestøtten (på våre fleste bakovervendte produkter).

HVORDAN VELGER JEG RIKTIG SETE FOR BARNET MITT?

HVA ER BARNETS ALDER OG VEKT? HVOR LENGE VIL DU KUNNE BRUKE SETET FØR DU MÅ OPPGRADERE?

Fakta:
Først må du finne ut hvilket sete som passer til barnet ditt. Dette avhenger av barnets alder og vekt. Etter at du har funnet ut hvilke seter som er kompatible med barnet ditt, må du finne ut hvilket sete som passer behovene dine.

Noen bilseter er designet med tanke på fysiologien til barn med en spesifikk alder og vekt. Disse setene er skreddersydde for best mulig beskyttelse, i tillegg til optimal komfort og passform. Andre bilseter er laget for en bredere aldersgruppe. Disse setene gir maksimal fleksibilitet og har lang levetid. Det er opp til deg å avgjøre hva som er best for familien din.

Alternativer:

BABY

Gruppe 0 & 0+ | Fra nyfødt til 13 kg (ca. 12-15 måneder)
Disse setene, ofte kalt en babystol, kan brukes fra barnet er nyfødt. Setet kan også festes på barnevognen din. De er bærbare og lette, og fungerer som en kokong for et lite spedbarn.

Gruppe 0-1 | Fra nyfødt til 18 kg (ca. 4 år) Disse setene kan brukes fra barnet er nyfødt, og har lengre levetid enn en babystol. De er ofte større og tyngre, og kan derfor ikke festes på barnevognen din. Derimot kan man bruke setet helt til barnet er 18 kg eller rundt 4 år. Man kan også snu en del av setene, slik at barnet kan vendes med kjøreretningen når det er stort nok.

SMÅBARN

Gruppe 1 | 9-18 kg (ca. 9 måneder opptil 4 år) Disse setene er laget for barn mellom 9 og 18 kg, og tilbyr en rekke installasjons- og sikkerhetsselevariasjoner.

Gruppe 1-2 | 9 til 25 kg (ca. 9 måneder til 6 år) Disse setene er laget for barn mellom 9 og 25 kg, og kan være for kun bakovervendt, eller både forover- og bakovervendt, slik at du selv kan velge ettersom barnet vokser.

Gruppe 1-2-3 | 9 til 36 kg (ca. 9 måneder til 12 år) Disse setene er laget for barn mellom 9 og 36 kg, og er derfor setet med lengst levetid.

CHILD

Gruppe 2-3 | 15 til 36 kg (ca. 4 til 12 år) Disse setene har høy seterygg, og er utformet for å tilby den beste sikkerheten for eldre barn mellom 15 og 36 kg.


HVA SLAGS INSTALLASJONSSYSTEM PASSER BEST FOR BILEN DIN?

Fakta:
Siden vi oppfant installasjonssystemet ISOFIX i 1997 i samarbeid med Volkswagen, har dette systemet blitt standarden for bilseteinstallasjon i Europa. Dette systemet minsker sjansen for feilaktig installasjon, og gjør det enklere å ta bilsetet inn og ut av bilen når det brukes i kombinasjon med basen. Vi anbefaler at du alltid bruker et ISOFIX-sete, men vet at ikke alle biler er kompatible med dette systemet. Derfor er det er viktig å vite hvilket installasjonssystem som passer bilen din, før du velger bilsete.

Alternativer:

ISOFIX

Vår revolusjonerende oppfinnelse med Volkswagen muliggjør enkel og direkte tilkobling til bilens forankringspunkter

ISOFIT

Spesialdesignet for seter fra gruppe 2-3, og bruker ISOFIX i tillegg til bilens egne sikkerhetsseler, for best mulig beskyttelse for barnet

ISOFIX+

ISOFIX+, vår nyeste oppfinnelse i ISOFIX-serien, bruker bredere fester for å begrense sidelengs bevegelse. I tillegg bruker ISOFIX+ V-Tether-festepunkt øverst (Top-Tether) for økt stabilitet og støtabsorbering.

Sikkerhetssele for voksne

Bruk bilens 3-punkts sikkerhetssele for å feste bilsetet


VIL DU HA MULIGHET TIL Å FESTE BILSETET TIL BARNEVOGNEN DIN?

Fakta:
Bare visse typer bilseter, ofte kalt en babystol, kan festes på barnevognen. Og setene er ikke kompatible med alle sportsvognmerker og modeller. Hvis du velger riktig kombinasjon av babystol og barnevogn kan du reise på en fleksibel og komfortabel måte, både med bil og på fortau.

Alternativer:
Alle babystoler fra Britax er kompatible med alle av våre barnevogner – og mange andre vogner fra ledende merkevarer.

HVORDAN VELGER JEG RIKTIG BARNEVOGN FOR FAMILIEN MIN?

TENK PÅ BARNETS BEHOV

Vi vet alle at det er viktig for barn å føle seg sikre og komfortable. Det er viktig å ikke bare tenke på barnets alder, men også de individuelle behovene. Vil barnet ha muligheten til å se deg under reisen? Kommer barnet til å tilbringe mye tid på å sove i bærebagen? Vi har barnevogner for ethvert behov.


TENK PÅ DIN LIVSSTIL

Har du et lite bagasjerom, eller svært lite lagringsplass hjemme? Vil du gå mye i ulendt terreng? Har du tenkt å bruke barnevognen mens du trener? Vil du bruke offentlig transport? Vi stiller disse spørsmålene for å hjelpe deg med å velge riktig barnevogn og tilbehør.


FORSTÅ HVILKE AV BARNEVOGNENS EGENSKAPER SOM ER VIKTIGE FOR DEG.

Utvalget av barnevogner kan kanskje virke forvirrende. Les mer om de ulike egenskapene til vognene våre, slik at du lettere kan prioritere hva som er viktig for deg.

Vil du kunne feste en babystol eller bærebag til barnevognen din?
Sjekk hvilke modeller som har CLICK & GO® – slik at du kan feste babystolen eller bærebagen direkte til rammen.

Trenger du et sete som kan være både forover- og bakovervendt?
Sjekk hvilke barnevogner som har vendbar sittedel, slik at de yngste kan holde øyekontakt med deg under reisen, mens de litt eldre kan se ut på verden.

Er du meget lav eller ekstra høy?
Alle barnevognene våre har myke håndtak, og på noen av vognene kan man også justere høyden på håndtakene

Hva slags foldemekanisme passer best for deg?
Vi har jobbet hardt for å gjøre det så enkelt som mulig å klappe sammen vognen. Sjekk hvilke modeller som har vår nye enhånds foldemekanisme

Hvilken ryggposisjon er best for barnet når det skal hvile?
Spedbarn bør ligge flatt for en sunn utvikling av ryggrad og luftveier. Men barn som er i vekst liker å kunne se på foreldrene sine, og på resten av verden. Vi tilbyr en rekke justerbare ryggposisjoner for setet, for å tilfredsstille både spedbarn og de litt eldre

Hvilke typer hjul passer best der du bor?
Forhjulene kan låses (for stabilitet i ulendt terreng) eller være svingbare (for enklere manøvrering). Store hjul er best på sand, gjørme eller snø, mens små hjul tar mindre plass når vognen er klappet sammen. Avtakbare hjul er en god løsning om du har begrenset lagringsplass eller et lite bagasjerom. Vi har alternativer for ethvert behov.

Tilbringer du mye tid ute i ekstremvær?
Vi har et stort utvalg av trekk for vognen din, med utvidbar kalesje for beskyttelse mot sol, regn og vind m.m.

Bor du i et land der det blir tidlig mørkt om vinteren?
Noen av våre modeller er designet for et nordlig klima – med 3M ScotchliteTM reflekterende striper for ekstra synlighet i lave lysforhold.

Er lagringsplass viktig for deg?
Er du glad i å gå rundt og shoppe? Er du og familien mye ute på tur, og trenger en del spesialutstyr? Hvis ja, sjekk hva slags type lagringsplass vi kan tilby.


DU HAR FIRE ALTERNATIVER

Alt-i-ett reisesystem
Egner seg fra barnet er nyfødt til det er ca. 3 år. Alt-i-ett-systemet er fleksibelt, og består av en ramme og en forover- og bakovervendt sittedel, i tillegg til bærebag- og babystoladapter. Dette systemet gjør at barnet kan ligge flatt eller sitte i babystolen, vendt mot foreldrene eller vendt ut mot verden. Alt-i-ett gir den beste komforten.

Lett barnevogn
Lette barnevogner er designet med tanke på urbane familier og voksende barn. De passer fra barnet er nyfødt (med valgfri bærebag) og kan brukes helt til barnet er 15 kg eller 4 år. De kan fås med 3 eller 4 hjul, i en strømlinjeformet og fleksibel pakke.

Dobbel barnevogn
Doble barnevogner er utformet for å imøtekomme behovene til voksende familier. Side-ved-side for maksimal komfort, eller tandem for maksimal manøvrering. For tvillinger eller barn i ulike aldre. Noen doble barnevogner har et avtakbart sete. Det kan derfor brukes som en vanlig vogn, om man bare trenger å transportere ett barn.

Aktiv barnevogn
Aktive barnevogner er utformet etter strenge sikkerhetsregler, slik at vognen lettere håndterer økt fart og kraft ved høye hastigheter, og ved reise på ulendt terreng. De er også designet for å være lette, støtabsorberende og ekstra smidige. Aktive barnevogner kommer også i dobbel utgave.

SIKKERHETSHENSYN

HVA ER DE JURIDISKE STANDARDENE FOR BILSETER?

I EU er det obligatorisk å bruke bilsete i bil for barn opptil 135 cm eller 150 cm, avhengig av medlemslandet.

Det er for øyeblikket to juridiske standarder for bilseter i Europa.

ECE R129

i-Size er en ny standard for seter i gruppe 0, 0+ og 1, som gjelder sammen med ECE R44/04. i-Size høyner sikkerhetsstandarden basert på nyere forskningsdata.

ECE R44 04

For å bli godkjent i henhold til ECE R44/04 må setene testes i frontkollisjon (50 km/t) og kollisjon bakfra (30 km/t). Testdukker og avanserte måleinstrumenter vurderer beskyttelsesnivået til hvert enkelt sete. Du kan selv sjekke om et sete er godkjent i henhold til ECE R44/04 ved å se etter den oransje godkjenningsetiketten. Alle bilseter fra Britax er godkjente i henhold til ECE R44 04.


HVA BETYR DET AT SETET HAR EN ORANSJE GODKJENNINGSETIKETT?

enter image description here

 1. Setet er godkjent i henhold til den europeiske sikkerhetsstandarden. Merk de to siste sifrene: Her bør det stå 03 eller 04 (nyeste versjon). R44-01 eller 02 er ikke lovlig, og har ikke vært i bruk eller salg siden 2008.
 2. Det er tre forskjellige typer godkjenning for bilseter: universal, semiuniversal og kjøretøybestemt. Universal betyr at setet er godkjent for installasjon i alle biler, men du bør allikevel dobbeltsjekke at setet passer til bilen din. Se artikkelen om merking under
 3. Godkjenning av vekt (gruppe). Hvis bokstaven Y er lagt til, betyr det at bilsetet har et 5 punkts sikkerhetsselesystem med stropp i skrittet.
 4. Europeisk godkjenningsindikator.
 5. Angir landet der godkjenningen ble oppnådd:
  1 = Tyskland
  2 = Frankrike
  3 = Italia
  4 = Nederland osv.
 6. Godkjenningsnummer. De første to sifrene (04) viser hvilken versjon av lovgivningen setet har blitt godkjent for, i dette tilfellet er det ECE R 44/04.
 7. Navnet på produsenten
 8. Strekkode
 9. Produsentens referansenummer for produktet


Det finnes tre typer godkjenninger for å avgjøre om bilsetet passer til bilen din:

Universal godkjenning

Setet er godkjent for bruk i alle kjøretøy som oppfyller kravene i ECE R14 og R16. Alle ISOFIX-seter må bruke ISOFIX-festepunktene, inkludert Top Tether eller støtteben. I tillegg må bilens håndbok spesifisere at bilen er egnet for bruk av universale ISOFIX-bilseter.

Semiuniversal godkjenning

Semiuniversal godkjenning er påkrevd når man bruker tilleggsutstyr for å feste setet i bilen. Dette utstyret må også bli testet og godkjent, i tillegg til standardkravene. For eksempel har noen biler oppbevaringsrom på eller under gulvet, som kan påvirke funksjonaliteten til støttebenet på bilsetet. Du må derfor sjekke at bilen din står oppført i listen over godkjente kjøretøy hos bilseteprodusenten.

Kjøretøyspesifikk godkjenning

Bilsetet er testet en ekstra gang i en kollisjon for spesifikke kjøretøy, og er derfor kun godkjent for denne biltypen. Bilen må være oppført i listen over godkjente kjøretøy hos bilseteprodusenten. Dette gjelder for seter med spesielle funksjoner eller design som kun kan installeres i én type bil.


i-Size (ECE R129)

i-Size er en ny forskrift for bilseter som gjelder parallelt med ECE R44 04 i de nærmeste årene. i-Size trådte i kraft 9. juli 2013. Vi var en viktig bidragsyter i utviklingen av i-Size, og mener at den øker sikkerheten for barn over hele Europa.

De viktigste endringene er:

Barn må sitte bakovervendt til de er minst 15 måneder gamle
Det er påvist at dette er tryggere for barnetved en eventuell frontkollisjon.

Tilleggstest for støt fra siden under sidekollisjon
Sikrer at setet gir bedre beskyttelse under en sidekollisjon

ISOFIX-seter
Vår oppfinnelse med Volkswagen i 1997 reduserer betraktelig risikoen for feilmontering

Basert på barnets alder og størrelse, i stedet for vekt
Basert på de nyeste sikkerhetsdataene. Gjør det enkelt for foreldre å velge riktig sete for barnet sitt, i tillegg til å vite når barnet er klart for neste setegruppe.

Godkjente i-Size-seter (ECE R129) kan gjenkjennes ved i-Size merking på den oransje godkjenningsetiketten. På denne etiketten kan man også finne informasjon om setets lengdeklassifisering. Resten av godkjenningsetiketten er identisk med etiketten for ECE R44.

HVA ER FORDELENE MED Å SITTE BAKOVERVENDT?

OVERLEGEN BESKYTTELSE UNDER EN FRONTKOLLISJON

Bilsetet er designet for å absorbere kollisjonskraften i seteskallet, og styrer den gjenværende kraften vekk fra barnets kropp.
Bakovervendte seter gir den beste beskyttelsen i frontkollisjoner, som er den vanligste typen bilulykke.*

Fysikken under en frontkollisjon tilsier at det tryggere for barn å sitte bakovervendt. Kraften fra kollisjonen blir konsentrert bakerst i setet, mens den gjenværende kraften blir spredt jevnt ut over barnets hode, nakke og overkropp. Om barnet sitter forovervendt under en frontkollisjon, blir kraften distribuert på en annen måte som potensielt fører til at kraften har større innvirkning på barnets kropp.

Vi mener at barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, og får støtte i dette synet fra den svenske regjeringen og andre sikkerhetsorgan i Skandinavia. Sverige har verdens laveste dødelighet for barn i trafikkulykker.


ERFARING SOM TELLER

Vi har utformet bransjeledende bilseter i rundt 50 år – og har vært forkjemper for bakovervendte seter i Sverige i over 20 år. Vi har alltid brukt vår erfaring til å utvikle innovative måter å lage sikrere, enklere og mer fleksible produkter. Vårt forsknings- og utviklingsteam gjør stadig fremskritt i støtabsorbering og energistyring – slik at produktene våre kan gi bedre beskyttelse i alle typer kollisjoner, inkludert rollovers. Vi har også utviklet et bransjeledende utvalg av forovervendte seter med sikkerhetsseler, som gir muligheter utover ISOFIX’ grenser – helt til seks års alderen. Vi deler vår kompetanse med statlige organer og sikkerhetseksperter over hele verden.


PLUSSTESTEN – TAR SIKKERHETSSTANDARDER TIL ET NYTT NIVÅ

Plusstesten er en frivillig test som setter krevende standarder for bilsetets evne til å beskytte barnets hode og hals i frontkollisjoner. Plusstesten blir utført på seter til salgs på det svenske markedet, det eneste landet i Europa der barn utelukkende må sitte i bakovervendte seter til de er fire år. Ikke alle beltesystemer har bestått testen etter at den ble introdusert i 2009. Kun ni bilseter har bestått Plusstesten, deriblant MAX-FIX II, HI-WAY og MAX-WAY fra Britax.

*Casimir “Child Car Passenger Fatalities - European Figures and In-Depth Study”; Alan Kirk; Loughborough University, UK; Conference Beskyttelse for barn i bil, München, 2011.

HVA ER FORDELENE VED 5-PUNKTS SIKKERHETSSELER?

Nesten 50 års erfaring og konstant teknisk innovasjon har ført til en dyp forståelse for ulike typer kollisjoner. Vi utvikler stadig ny kunnskap, og bruker kun 5-punkts sikkerhetsseler på våre seter i gruppe 0-1, 1 og 1-2. Vi jobber med å utvide 5-punktsteknologien til våre seter i gruppe 2.


HVILKE TYPER BELTESYSTEM ER TILGJENGELIGE?

I gruppe 0 og 0+ blir barn vanligvis festet med 3- eller 5-punkts sikkerhetsseler.

I gruppe 1 brukes enten 5-punkts sikkerhetsseler eller skjoldsystem (også kalt sikkerhetspute, sikkerhetsskjold eller kollisjonsskjold).

I gruppe 2 og 3 brukes vanligvis setebelte for voksne. Vi jobber med å utvikle 5-punkts sikkerhetsseler for gruppe 2, slik at barn kan dra nytte av denne teknologien enda lenger.


HVORDAN VIRKER 5-PUNKTS SIKKERHETSSELER UNDER EN KOLLISJON?

5-punkts sikkerhetsseler reduserer kollisjonskraftens innvirkning på barnekroppen, ved at kraften blir styrt mot de fem festepunktene på setet, og dermed vekk fra barnet. Når barnekroppen bremses av sikkerhetsselene, fordeles kraften utover et større område og skulder- og hoftebevegelser begrenses. Dette resulterer i mindre belastning på ryggraden, og kraften blir dirigert vekk fra de vitale organene i kroppen. I forbindelse med rollovers, side- og frontkollisjoner (der kollisjonskraften kan føre til at barnet sklir ut under, eller blir kastet ut av setet), vil beltefestene over skuldrene og stroppen i skrittet sikre at barnet holdes på plass. I tillegg kan sikkerhetsselen tilpasses barnekroppen, slik at man får en god passform.


HVORFOR BRUKER VI 5-PUNKTS SIKKERHETSSELER?

I alle seter med 5-punkts sikkerhetsseler går stroppene ned fra skuldrene og over hoftene, og de festes til beltefestet som trekkes opp mellom bena.Sikkerhetsselene ligger tett på bekkenet (hofte og skritt), og over skuldre og brystkasse (skulderstropper). Sikkerhetsselene vil holde barnet på plass og gi effektiv beskyttelse i en kollisjon når et barn beveger seg fremover i setet. Kraften av kollisjonen blir spredt utover i setet, og den gjenværende kraften blir jevnt spredt utover sterke ben i kroppen.


HVORFOR ER BILSETER MED INTEGRERTE SIKKERHETSSELER DYRERE ENN SETER SOM BRUKER SKJOLDSYSTEM?

Utviklingen av sikkerhetsseler er en kompleks prosess. Den synlige delen er bare en liten brøkdel av det totale selesystemet, som omfatter stropper, fester til seteskallet, beltetunger og ikke minst beltespennen. Teknologien er nødvendig for at sikkerhetsselene skal være enkle å feste og løsne. Selen må gå rundt setets skall for at den skal kunne festes på riktig sted, samtidig som det skal være enkelt for foreldrene å feste barnet i setet. Utformingen av et skall som kan motstå kollisjonskraft, og i tillegg beskytte overkroppen på en effektiv måte, er en teknisk avansert og kostbar prosess.

HVORFOR ER BILSETER MED HØY RYGG TRYGGERE ENN STOLPUTER?

Stolputer er ikke det samme som bilseter med høy rygg. Vi mener at stolputer ikke gir tilstrekkelig beskyttelse av hodet i en sidekollisjon, basert på flere tiår med erfaring og forskning. Derfor selger vi kun bilseter med høy rygg. Vi har jobbet hardt for å utvikle Europas første bilsete i gruppe 2-3 som har fått sikkerhetsvurderingen «Svært god.»*

*Stiftung Warentest og ADAC Motorwelt, 11/2013, for KIDFIX XP SICT brukt i kombinasjon med ISOFIX


Stolputer tilbyr:

 • Ingen hode- eller sidebeskyttelse
 • Ingen veiledning for å forsikre foreldrene om at sikkerhetsselen er riktig plassert og montert.

Vårt utvalg at høyryggede KID-seter tilbyr:

 • Tykke og mykt polstrede sider
 • Justerbar nakkestøtte og beltestyring
 • V-formet ryggstøtte, for perfekt passform mens barnet vokser
 • Intuitivt plassert beltestyring

enter image description here

 1. Beskyttet område ved bruk av vanlige stolputer
 2. Beskyttet område ved bruk av vanlige høyryggede seter
 3. Beskyttet område ved bruk av Britax KID-seter


HVORFOR BLIR STOLPUTER FORTSATT SOLGT?

Stolputer er fortsatt i salg i dag, fordi EUs sikkerhetsreguleringer for øyeblikket ikke krever at setet testes mot sidekollisjon. Vi tror ikke en eneste stolpute hadde blitt godkjent om denne lovgivningen endres. Noen foreldre er ikke klar over at stolputer ikke beskytter hodet under sidekollisjoner. Hos Britax designer vi produkter som tilbyr beskyttelse mot alle kollisjonsvinkler.

KAN JEG BRUKE ET BRUKT BILSETE?

Vi synes ikke du skal ta sjanser når det kommer til barnets sikkerhet. Med brukte bilseter kan man aldri være helt sikker på om setet har vært involvert i en bilulykke eller ikke, selv om du ikke kan se tegn til skadet på setet.

KAN JEG BRUKE BILSETER FRA USA?

Amerikanske bilseter er godkjent i henhold til amerikansk standard FMVSS 230. I Europa må bilseter være godkjent i henhold til de europeiske sikkerhetsstandardene ECE R44/04 eller ECE R129. Vi anbefaler alltid å bruke bilseter som er godkjent i henhold til europeiske sikkerhetsstandarder.

SLIK BRUKER DU PRODUKTET

DET ER SLAKK I BILENS SIKKERHETSBELTE NÅR JEG BRUKER BARNESETET I GRUPPE 2/3. HVA BØR JEG GJØRE?

Sikkerhetsbeltets funksjon når det brukes med et barnesete i gruppe 2/3 (Britax KIDFIX II XP (SICT), KIDFIX XP (SICT), KIDFIX SL (SICT), KID II, DISCOVERY SL og ADVENTURE), er å holde setet og barnet trygt på plass. Utilstrekkelig (ufullstendig) tilstramming av sikkerhetsbeltet kan være et vanlig problem med barneseter i gruppe 2/3. Det er mange faktorer som kan bidra til dette, blant annet temperaturen ute og i bilen og sikkerhetsbeltets vinkel når det går gjennom den øvre beltestyringen i barnesetet. Ettersom det øverste punktet der sikkerhetsbeltet er festet til bilens karosseri ikke befinner seg på samme sted i alle bilmodeller, vil resultatet variere i hvert enkelt tilfelle avhengig av bilmodellen, barnesetet, hodestøttens posisjon og andre omstendigheter. Det er derfor viktig å utføre en installasjonstest etter at du har kjøpt barnesetet. Prøv også å sikre at sikkerhetsbeltet strammer seg tilstrekkelig til når barnet sitter i barnesetet.

For å finne ut om du har et problem bør du kontrollere tilstrammingen av sikkerhetsbeltet mens barnesetet i gruppe 2/3 er i bruk.

Slik kontrollerer du barnesetet:

Følg alltid anvisningene for installasjon av barnesetet i brukerveiledningene for bilsetet (inkludert typelister om relevant) og bilen.

1) Når barnet sitter i barnesetet, må du forsikre deg om at sikkerhetsbeltet løper jevnt og trygt gjennom den øvre beltestyringen og den nedre beltestyringen.

2) Det er viktig at sikkerhetsbeltet ligger tett og jevnt mot barnets kropp slik at det holder barnet og barnesetet trygt på plass. Forsikre deg alltid om at sikkerhetsbeltet er korrekt festet, og at det ikke er vridd.

3) Be barnet ditt om å lene seg fremover og deretter bakover i barnesetet etter at det er kommet på plass i barnesetet. Hvis du merker at sikkerhetsbeltet ikke strammer seg helt til, og at det er slakk i det, bør du prøve følgende:

 • Juster hodestøtten på barnesetet slik at den (om mulig) blir stående 1–2 hakk høyere eller lavere (basert på barnets høyde og anvisningene i instruksjonene i brukerhåndboken) enn den nåværende posisjonen.
 • Hvis tilstrammingen av beltet fremdeles er utilstrekkelig, og barnesetet har en XP-PAD, bør du teste tilstrammingen av beltet uten bruk av XP-PAD. Hvis sikkerhetsbeltet strammes tilstrekkelig til uten XP-PAD, bør barnesetet brukes uten XP-PAD. Barnesetet gir et svært høyt nivå av sikkerhet selv uten XP-PAD.
 • Hvis du ikke klarte å løse problemet ved å følge disse trinnene, må du slutte å bruke dette bilsetet og kontakte Britax kundeservice umiddelbart.
 • Hvis sikkerhetsbeltet holder seg korrekt på plass når barnet ditt beveger seg mens det sitter i setet, men ikke trekker seg helt inn når barnet går ut av bilen, kan du bruke barnesetet uten begrensninger.
HVILKE BARNEVOGNER ER KOMPATIBLE MED VÅRE BABYSTOLER?

Alle babystolene fra Britax er kompatible med alle barnevognene fra Britax og Britax BOB. De er også kompatible med modellene under fra andre ledende merkevarer:

Les mer

Be personalet i butikken om de nødvendige adapterne, og ta kontakt med barnevognprodusenten om du har ytterligere spørsmål.

KAN JEG BRUKE BILSETET NÅR JEG SKAL FLY?

Følgende Britax-modeller har blitt godkjent for bruk på fly:

 • BABY-SAFE
 • BABY-SAFE plus
 • BABY-SAFE plus II
 • BABY-SAFE plus SHR II

TÜV identifikasjonsnummer 9811400300 (ECE godkjenningsnummer 03301146 eller 04301146)
Egnet for barn opptil 13 kg, eller til hodet rekker over kanten på babystolen. Sertifiseringsmerket for egnethet for bruk ombord på fly, finnes på bilsetet.

 • ECLIPSE

TÜV identifikasjonsnummer 0000028802 (ECE godkjenningsnummer 040149)
Egnet for barn mellom 9 og 18 kg. Denne modellen er godkjent for bruk på fly, med forbehold om at man har riktig tilbehør ombord. Dette er tilgjengelig fra forhandler.

Flyselskapenes regler for bruk av bilseter blir endret regelmessig. Vi anbefaler at du alltid sjekker med flyselskapet før avreise.

BARNET MITT SVETTER NÅR DET SITTER I SETET. HVA BØR JEG GJØRE?

Om barnet ditt svetter, kan det være et tegn på at barnets evne til egen termoregulering fremdeles er under utvikling. Om barnet begynner å svette, anbefaler vi at foreldrene passer på hvordan barnet er kledd. Vi har eget sommertilbehør for noen av våre bilseter. Se vår tilbehørsseksjon for ytterligere detaljer.

BARNETS HODE FALLER FREMOVER NÅR DET SITTER RETT OPP OG NED I SETET. HVA FORÅRSAKER DETTE, OG HVA BØR JEG GJØRE?

Bilens interiør påvirker setevinkelen, og dermed også barnets hvileposisjon. Vårt mål er å finne den optimale balansen mellom sikkerhet og komfort når vi utvikler våre seter. Brattere vinkel på seteryggen gir større beskyttelse i en ulykke. Nakkemusklene utvikles på en best mulig måte om barnet ligger flatt, men dette kan svekke setets sikkerhetssystem. Vi anbefaler å søke råd fra kvalifisert personale når du kjøper et bilsete. Om det kvalifiserte personale sier at ryggvinkelen blir for bratt med tanke på bilens interiør, kan du kreve å få med en gratis adapter for bedre helling – enten fra forhandleren eller ved å ta kontakt med vår kundeserviceavdeling. Se vedlagt veiledning for svært enkel installasjon av adapteren.

BARNET MITT KAN LØSNE SIN EGEN SIKKERHETSSELE, ELLER KLATRE UT AV SETET PÅ EGENHÅND. HVA BØR JEG GJØRE?

I utformingen av vårt sikkerhetssystem har vi funnet den beste balansen for hvor mye kraft som må til for å løsne sikkerhetsselen – slik at man må presse hardere enn et barn kan presse, men ikke så hardt at det blir vanskelig for en voksen å løsne sikkerhetsselen i en nødsituasjon. Det er ikke lov å bruke beltespenner som er vanskelige å åpne, da dette kan føre til problemer for en voksen i en nødsituasjon.

Vi anbefaler at foreldrene strammer sikkerhetsselene tilstrekkelig, slik at barnet ikke kan klatre ut av selen på egenhånd, men ikke så hardt at det er ukomfortabelt for barnet. Selene skal strammes slik at de sitter tett på kroppen, uten å presse for hardt på barnet. Du bør kunne få plass til to fingre mellom sikkerhetsselen og barnets brystkasse.
Hvis barnet løsner selen sin eller klatrer ut av setet, anbefaler vi at du stopper bilen umiddelbart. Fest sikkerhetsselen på nytt.

BILSETET MITT HAR VÆRT MED I EN BILULYKKE. HVA BØR JEG GJØRE?

Etter en bilulykke anbefaler vi sterkt at du bytter ut bilsetet med et nytt dersom bilen kjørte i 10 km/t eller fortere. Kraften fra støtet kan ha ført til sprekker i setet, selv om de ikke er synlige for øyet.

KAN JEG BRUKE ET BAKOVERVENDT SETE I DET FREMRE PASSASJERSETET OM DET HAR AIRBAG?

Babystolene i gruppe 0 og 0+ må festes bakovervendt. Disse setene kan ikke brukes om det fremre passasjersetet har airbag. Det samme gjelder for produkter fra gruppe 0-1 og gruppe 1-2, slik som FIRST CLASS PLUS, MAX-FIX II, DUALFIX, når setet er bakovervendt, MAX-WAY og MULTI-TECH ii I tillegg kan MAX FIX II og DUALFIX kun brukes om det fremre passasjersetet har ISOFIX-tilkobling. Se bruksanvisningen for bilen og bilsetet.

KAN JEG BRUKE ET FOROVERVENDT BILSETE I DET FREMRE PASSASJERSETET?

Våre forovervendte bilseter i gruppe 1 og 2-3 kan i prinsippet brukes i det fremre passasjersetet. Det samme gjelder for produkter som FIRST CLASS PLUS og DUALFIX i gruppe 0-1 om de er forovervendt. Det anbefales allikevel ikke. Generelt bør barn alltid sitte i baksetet når dette lar seg gjøre, for å minske risikoen for skade under en kollisjon.

Kan jeg bruke en babystol eller bilsete om bilen har sideairbag?

En sideairbag blåser seg ikke like stor som en frontairbag, og har derfor minimal kontakt med bilsetet. Sideairbags utgjør ingen risiko så lenge barnet er trygt festet i setet uten å kunne lene seg ut.

Hvis du er bekymret for dette, bør du ta kontakt med bilprodusenten.De kan fortelle deg hvor stor sideairbagen blir om den utløses, og om den sannsynligvis kommer til å komme i kontakt med bilsetet. Euro NCAP-testen omfatter en sikkerhetsvurdering av bilseter under en sidekollisjon. Sjekk om bilen din har blitt testet på www.euroncap.org

KAN BARNET MITT HA PÅ SEG VINTERJAKKEN NÅR DET SITTER I BILSETET?

Om barnet har på seg en veldig tykk vinterjakke, kan det hende at sikkerhetsselene ikke blir strammet hardt nok. Vi vil anbefale at vinterjakken tas av i bilen. Legg et pledd utenpå sikkerhetsselene om barnet er kaldt.

Hva gjør jeg om jeg vil reklamere en vare?
HVOR KAN JEG KJØPE TILBEHØR, LØSE TREKK OG RESERVEDELER?

Sjekk om din lokale forhandler har tilbehøret og reservedelene du trenger.

KAN MAN VASKE SETETREKKET?

Trekket er avtakbart og kan vaskes med et skånsomt vaskemiddel på 30 °C. Følg vaskeanvisningene på etiketten i trekket. Trekket kan ikke sentrifugeres eller tørkes i tørketrommel.

JEG HAR MISTET BRUKSANVISNINGEN MIN. HVOR KAN JEG FÅ TAK I EN NY?

Klikk her for bruksanvisninger for våre gjeldende modeller.

Ta kontakt med vårt kundeserviceteam om du trenger bruksanvisning til eldre modeller.